keskiviikkona, tammikuuta 25, 2012

white on white vai onko?


Picture from lostandfawned.com

Olen viime yön opiskellut maalitietoutta (puoli kolmeen saakka yöllä)... All you need is white -
blogista löysinkin sitten vinkin täydelliseen the valkoiseen.

Sävy NCS 0502-Y mikä siis lienee listavalkoisen / puusepänvalkoisen värikoodi. Kun pyytää
tästä maalista poistamaan okran/keltaisen sävyä, pitäisi siis saada lopputulokseksi kauniin
valkoinen sävy...

... ja millainen sävy sillä saatiin tänä aamuna (miehen käytyä klo 7 Terrassa maaliostoksilla)
aikaiseksi meidän olohuoneen valkoisella pohjamaalilla käsiteltyyn seinään... h a r m a a.
Selkeästi harmaa. Maalarinvalkoinen? En voi ymmärtää. Eli nyt meiltä löytyy purkki harmaan
valkoista, purkki keltaisen valkoista (Kalla G503), ja purkki mintunvihreän valkoista maalia... :)


Sävyt järjestyksessä:
Jääruusu J503, Lumi (Lumi-sarjaa),
Paperi F497, Kalla G503,
Morsian (4040, Lumi-sarjaa), Palatsi K503

Mutta ei siis vieläkään sitä the valkoista. Tosin, tuo aamuinen maali näyttää kauniin
valkoiselta meidän vanhalla kiviseinällä - sellaisella röpyliäisellä. Mutta ei siis sileällä
seinällä mikä sillä piti maalata. En voinut kuvitellakaan tämän olevan näin vaikeaa...

... ja vielä vaikeamman asiasta toki tekee se tosiseikka, etten ole edes ihan satavarma minkä
sävyisen seinästä loppupeleissä haluan. Tai siis tiedän haluavani seinästä sellaisen raikkaan,
puhtaan oloisen - sellaisen mikä raikastaisi myös hirsiseiniä. Nyt tuntuu että kaikki testimaalit
reagoivat hirsiseiniin ts. hirsiseinistä heijastuu väriä ihan liikaa. Huoh.


Mutta kas, harmaa sävy on valittu - ylläolevat kaksi olivat loppusuoralla, melkein
päädyin tuohon vasemman puoleiseen X428 mutta lopulta voiton vei Hohkakivi H487.
Tuosta en jostain syystä saa tänne kuvaa mutta kurkatkaa täältä (klik). Hieman kyllä
jännittää millainen lopputuloksesta tulee... kauheaa olla tällainen
päättämätön perfektionisti jahkailija!! :)

All you need is a perfect white colour...
Niin ja harmaan.
(Ja suklaata!)EDIT 23.1. Harmaa maali seinällä... ihana! Love it! Kerrankin joku valinta menee nappiin.
KIITOS tuhannesti kaikista vinkeistä tuon valkoisen suhteen! Yritän ehtiä vastata vielä tuonne
kommenttiboksiinkin. Päädyimme (kas kummaa) ensimmäiseen vaihtoehtoon eiliseltä eli
siihen koodiin NCS 0502-Y mikä näytti hieman harmaalta. Näyttää itseasiassa aika samalta
kuin Tikkurilan sävy F497 Paperi, jota myös monet ovat suositelleet... illalla näen miltä tuo
nyt sitten seinällä näyttää... apuuva. Hirsiseinille ei siis toistaiseksi tehdä mitään.

23 kommenttia:

 1. Meillä näyttäis olevan raksaprojekti tässä aluillaan ja kauhistuneena ootan sitä hetkeä kun valkoista pitää alkaa valitsemaan. Useista blogeista oon lukenu seinien valkoiseksi valittaneen paperin valkoista. Sitten kun kuvia katsoo, niin monesti ovet ja listat näyttää sitten kellertäviltä. Oks! Mielenkiinnolla ootan kuvia teidän lopputuloksesta, täydellisistä valkoisesta ja harmaasta! :D

  VastaaPoista
 2. Jos haluat valkoista, mikset maalaaa ihan puhtaalla sävyttämättömällä? Meillä on kaikki seinät puhtaan valkoisia eikä ole yhtään liian kylmää. Joistain seinistä voisi kuvitella että ne on sävytetty kun väri taittaa eri sävyihin sään ja valaistuksen mukaan. Tsemppiä anyway! :)

  VastaaPoista
 3. Heissan Marja pitkästä aikaa,
  Oli pakko kommentoida... Itse pohdin tuota samaa pari vuotta sitten ja sain paikallisesta k-raudasta hyvää opastusta ja maalisävyksi "lokki". On puhtaan valkoinen ja kaunis sävy. Itse mietin tuolloin "lumi" sävyä, mutta sanoivat tuon lokin olevan valkoisempi vaihtoehto. Tätä sitten laitettiin meillä ja tyytyväinen olen ollut.
  Terkuin, Mia

  VastaaPoista
 4. SAILA - no sepä.. samaa lueskelin, siis kellertävältä näyttävistä listoilta ja karmeista.. sitä en halua.. ja siis tätä menoa meiltä ei taida ikinä löytyä sitä Täydellistä Valkoista, tai Harmaata :)

  VastaaPoista
 5. HANNA - hyvä kysymys :) Seinä on nyt pohjamaalattu puhtaan valkoisella. Ja sitä nyt harkitaan josko sillä sävyllä maalattaisiin päällekin. Mutta hirsiseinien kanssa kontrasti on jotenkin liian jyrkkä... ja entäs valkoiset kalusteet puhtaanvalkeaa taustaa vasten? Mikään ei erotu mistään? Huoh, ei osaa päättää ei.

  VastaaPoista
 6. MIA - minä taas sain sen käsityksen, ettei lumea valkoisempaa sävyä olekaan.. Lokki on mun silmiin selkeästi sinertävä. Siis mallipalasta katsottuna. Tää on ihan mahdoton tehtävä! :D

  VastaaPoista
 7. On ongelmallista, kun kaikki valkoiset pinnat (kalusteet, maalit, kehykset jne.) eivät ikinä voi olla täysin samaa sävyä. Mun mielestä ongelma ei ole niinkään sävyttämättömän valkoisen käyttö (itse olen käyttänyt aina seinäpinnolla nimenomaan sävyttämätöntä maalarinvalkoista) vaan enemmänkin se, että listojen ja karmien kanssa pitää olla tarkkana. Ne ovat monesti turhan keltaisia sävyltään. Itse tykkään siis selkeästi enemmän tuosta harmahtavasta maalarinvalkoisesta, joka on raikas ja puhdas.

  Ja pitää muistaa, että lopullinen pinta ja sävy on sitten vasta se, mikä on pohjamaalattu ja sitten pintamaalattu kahteen kertaan. :) Myös maalin kiiltoaste vaikutta siihen, miten valo heijastuu, eli onko himmeää vai kiiltävää. Itse tykkään maalipinnoissa himmeämmistä.

  Tsemppiä maalivalintoihin! :)

  VastaaPoista
 8. Meillä on harmaana (kaikkialla)Tikkurilan x486 eli yhden sävyn päässä. Samaten meillä oli vanhassa paikassa x488. Itse tykkään/tykkäsin molemmista tosi paljon :)

  Varmasti vaikeaa tuon valkoisen ja hirsiseinän kanssa. Voiko hirsiseinän ensiksi pohjamaalata ja vasta sitten maalata täydellistä valkoista päälle?!? Meillä valkoista on keittiössä ja käytettiin siinä Sadolinin Monacon vaaleaa. Itse tykkään! Mielestäni ei taita mihinkään (siniseen tms) päin.

  Toivottavasti oikeat sävyt löytyy!!

  VastaaPoista
 9. Ja nyt huomaan kommenteista, että olettekin jo pohjamaalanneet ... :)

  VastaaPoista
 10. Minä, kun etsin juurikin VALKOISTA maalia niin päädyin LUMI maaliin, sillä se on kaikista valkoisista valkoisin :) Sen jälkeen kaikki muut näyttävät vain hieman likaisislta valkoisen sävyiltä.

  VastaaPoista
 11. Maalisävyjen valitseminen on niin vaikeaa! Täydellistä harmaata etsittiin meilläkin pari vuotta sitten. Aika hyvä sävy löytyikin, mutta... Se oli täydellinen pimeällä, päivänvalossa se sinistyi liikaa (ikkunat pohjoiseen kys. huoneessa) ja oli sellainen sinitarranharmaa.

  Valkoisista meille on tulossa nyt tuo Tikkurilan Paperi-sävy, toivottavasti se näyttää oikealta valkoiselta?

  VastaaPoista
 12. Apuva. Juuri valkoisen maalin valinta itsellä edessä. Joskus aikaisemmassa asunnossa yritin löytää kauniin vaalea beigen ja seinistä tuli ihanan vaaleanpunaiset. :/ Noh, täytyy lähteä tutkimaan värilastuja...

  VastaaPoista
 13. Mä olen päätynyt rehelliseen sävyttämättömään valkoiseen juuri noiden ärsyttävien vivahteiden takia. Kyllä aina joku valkoisista hitusen pomppaa kun on listavalkoista ja huonekaluja valkoisena, mutta helpoin on ollut tuo sävyttämätön.

  VastaaPoista
 14. Täältä anonyymin yksi pieni korjaus: sävyttämätön valkoinen ei ole maalarinvalkoinen. Eli maalarinvalkoinenkin on sävytetty (käsittääkseni mustalla). Jos teille tulee valmiiksi maalattuja listoituksia, kannattaa huomioida, että niissä valkoisen sävy on juurikin tuo puusepänvalkoinen/listavalkoinen. Usein listoitukset näyttävät suttuisilta esim. lumi-sävykartan valkoisten rinnalla. Toki listatkin voi maalata itse...
  Tsemppiä ja kärsivällisyyttä remonttiin! Kyllä siitä hyvä tulee:)

  VastaaPoista
 15. Edellinen anonyymi vielä jatkaa:)
  En tiedä minkä väriset ovat väliovenne mutta jos ne ovat valkoiset, on kyseessä juuri tuo listavalkoinen...

  VastaaPoista
 16. Ota joku lämmin valkoisen sävy ja sävytä 3 litraan 1 litran värit ja kokeile sillä. Toimi ainakin meillä kun laitatin 9litran purkkiin 3 litran värit. Melkein valkoinen , mutta vivahde väriä.
  Ulpu

  VastaaPoista
 17. Meillä on Tikkurilan Paperi-sävyllä juuri maalattu seinät ja olen kovin tyytyväinen. Edellisessä asunnossa oli Lumi-maalia - en muista sävyä -, mutta se oli omaan makuuni kovin mattapintainen, vaikka kalusteissa yms. olenkin mattavärin ystävä :-/ Olen myös huomannut, että ikkunan karmit saattavat olla eri väriset kuin karmien ympärille tulevat listat. Mulla on parhaillaan ikkuna/ovikarmien ja listojen maalausprojekti menossa... Olen itse harmitellut valkoisen eri sävyjä esim. keittiössä: kodinkoneet ovat eri valkoista kuin kaapin ovet ja seinä, mutta toisaalta aina kuvia katsellessani valkoisista asunnoista valkoisen eri sävyt eri pinnoissa näyttävät vain hyvältä...

  VastaaPoista
 18. Me maalattiin pari seinää tuolla listavalkoisella, tykkään.

  VastaaPoista
 19. Minullekkin tuli mieleen Tikkurilan Lumi-sarja, valkosista valkoisin. :o) Ja tosiaan, maalarinvalkoinen on sävytetty valkoinen.

  VastaaPoista
 20. Hei Marja,

  täytyy pikaisesti kommentoida anonyyminä, kun en saa kirjauduttua tältä koneelta.
  Suosittelen ehdottomasti valkoisen sävyksi F497/paperi, maaliksi Harmony. Sävy on kaunis valkoinen ja kuitenkin valkoiset kalusteet näyttävät vielä valkoisilta sen edessä ja listat ja ovet yms. kaapinovet eivät näytä pahoilta (keltaisilta)
  Oliko teillä siis tarkoitus maalata hirret peittoon?
  Tikkurilan Lumi-sarjan maaleissa (eri asia kuin sävy lumi) on erilainen pigmentti. Sillä voi maalata jopa punaisen seinän ihan valkoiseksi, eikä punainen kuulla läpi. Ja sävyksi suosittelen edelleen hieman harmaaseen taittavaa, ei kuitenkaan maalarinvalkoista!
  Yksi asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota on teidän asunnon valot. Onko yleisvalona lämmintä vai kylmää valoa, ledi aikakautena värilämpötiloilla on suuri vaikutus ympärillä oleviin sävyihin.
  Terveisin,
  Rva W

  VastaaPoista
 21. Paperi-sävyä meilläkin joka huoneessa - on valkoinen, muttei liian hohtava. Eikä ainakaan kellertävä eikä punertava yhtään. Eikä toisaalta muodosta kontrastia listojen ym kanssa kuten tuo Lumi.

  VastaaPoista
 22. Itse olen ssisustussuunnitelmissa ja myöskin omassa kodissa suosinut paperin valkoista. Suosittelen!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Ja vielä mukavampaa kun jätit kommentin :)